Wet van Ohm

De formule die volgt uit de wet van Ohm kan worden gebruikt om te rekenen aan verwarmingselementen, om zo bijvoorbeeld de stroom, of weerstand uit te rekenen:

Wet van Ohm
Enkelspanning 230VAC
Driefasespanning 3x400VAC
Vermogen

 

Advies aanvragen Brochure aanvragen

Wet van Ohm

Een verwarmingselement bestaat uit een verwarmingsspiraal met een ohmse weerstand. Je hebt dus niets te maken met inductie en dergelijke. Dit maakt het rekenen aan verwarmingselementen relatief eenvoudig. Indien het benodigde elektrische vermogen en aansluitspanning bekend zijn, dan kunnen de stroom en weerstand worden uitgerekend.

P = Vermogen
U = Spanning
I = Stroom
R = Weerstand

Enkelfasespanning 230VAC

In woningen wordt de elektriciteit gewoonlijk aangeboden met één enkele fase (bruine draad) en een Nul (blauwe draad). Daartussen staat een spanning van 230VAC. Bij een enkelfasige spanning van 230VAC geldt:

U = I x R
P = U x I -> P = U² / R -> P = I² x R
R = U / I -> R = U² / P

Voorbeeld:
In de meeste woningen is een 230VAC enkelfase-groep beveiligt met een 16A automaat, dan:

 • Maximaal vermogen per 16A groep: Pmax = 230 x 16 = 3680Watt
 • Weerstand: R = 230² / 3680 = 14,4 ohm

Driefasespanning 3x400VAC

In grotere woningen en in de industrie wordt gebruik gemaakt van drie fasen en een Nul. Tussen ieder fase en de Nul staat een spanning van 230VAC en tussen twee fasen onderling staat een spanning van 400VAC. De drie fasen zijn onderling 120° van elkaar verschoven waardoor iedere fase na elkaar hun maximale waarde bereiken.

Het voordeel van een hogere spanning (U) is dat de stroomsterkte (I) kleiner is voor hetzelfde vermogen (P). Bij een lagere stroom kunnen bijv. aansluitingen en kabels minder zwaar worden uitgevoerd. Bij hoge stromen dienen transportverliezen (warmte) te worden voorkomen door de aansluitingen en kabels voldoende groot uit te voeren.

In Europa is de driefasespanning meestal 3x400VAC, ook wel krachtstroom genoemd (offshore worden ook andere spanningen gebruikt, zoals 440VAC).
We onderscheiden bij elektrische verwarming de sterschakeling en driehoekschakeling van verwarmingselementen.

 • Ulijn (L1, L2, L3) = √3 x Ufase (u1, w1, v1)
 • Ilijn = Ifase

Oftewel bij 3 x 400VAC, is de spanning over de elementen per fase 230VAC.

 • Iijn = √3 x Ifase
 • Ulijn = Ufase

Oftewel bij 3 x 400VAC, is de spanning over de elementen per fase 400VAC

Vermogen

Het elektrisch vermogen van één fase is:

Pfase = Ufase x Ifase x cosφ

cosφ = 1 (arbeidsfactor)

Het gezamenlijk elektrisch vermogen, zowel bij ster- als driehoekschakeling is:

Ptot = √3 x Ulijn x Ilijn x cosφ

Contact opnemen

Wilt u meer te weten komen over onze service? Of wilt u advies en de mogelijkheden bespreken voor een verwarmingsoplossing op maat? Neem dan contact op met de specialisten van Enon! U kunt ons direct telefonisch bereiken. Dat doet u door te bellen naar 024-6455888. Stelt u uw vraag liever per mail? Ook dat is mogelijk. Stuur een bericht naar inspire@enon.nl. Enon gaat graag aan de slag met het maken, leveren en monteren van uw verwarmingssysteem!

Contact

  Brochure aanvragen

   Vul uw gegevens in om toegang te krijgen tot onze brochure downloads

   Bel mij terug

    Offerte Aanvraag