Explosieveilige High Flux Heaters

Explosieveilige High Flux Heaters van Enon

Hoogwaardige techniek: De hoge thermische flux weerstandstechnologie Explosieveilige high flux heater komt voort uit onderzoek op het Franse Nucleair studiecentrum in Grenoble als deel van de thermohydraulische onderzoeken uitgevoerd bij kernreactoren. De specifieke aard en de betrouwbaarheid van deze technologie hebben kant-en-klare toepassingen in de industrie gevonden met prestaties, waarbij warmtetechnische problemen worden opgelost waar conventionele technologieën hun grenzen bereiken.

Advies aanvragen Brochure aanvragen

Toepassingen explosieveilige High Flux Heaters:

Met high flux heaters worden vloeistoffen en gassen verwarmd. Het verwarmt een vaste of veranderlijke stroom van vloeistof op tot 750°C op hoge drukniveaus tot zelfs 250barg.

Bouw doorstroomheater voorzien van high flux verwarmingselement:

Een high flux doorstroomheater bestaat uit een staal of rvs doorstroomhuis voorzien van een in- en uitlaataansluiting voor het te verwarmen medium. Het doorstroomhuis bevat één of meerdere “high flux” elementen. De high flux doorstroomheaters worden geleverd vanaf DN20 (3/4″ ) t/m DN600 (24″ ), met 1 tot 61 stuks “high flux” elementen tot een vermogen van 2.5MWatt. De heaters zijn voorzien van een temperatuurregeling en bewaking (thermokoppel, Pt100, thermostaat).

High flux heaters worden gebouwd overeenkomstig de PED-richtlijn. Tevens kunnen deze heaters explosieveilig worden uitgevoerd, bescherming EEx d II C T1…T6.

Voordelen high flux doorstroomheater t.o.v. doorstroomheater met buiselementen:

 • De high flux heaters hebben een wattbelasting van 0,5-80W/cm2. high flux heaters
 • Als isolatiemateriaal tussen verwarmingsspiraal en buitenwand element wordt boron nitride toegepast. Boron nitride geleidt warmte beter dan magnesiumoxide, dat bij buiselementen wordt toegepast. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen verwarmingsspiraal en oppervlak van het element kleiner dan bij buiselementen (een groot temperatuurverschil verhoogt de kans dat een element doorbrand).
 • Een high flux heater uitgevoerd met maar één high flux element is leverbaar met een vermogen tot zo’n 80kW.
 • Langere levensduur door:
  – De verwarmingsdraden zijn van speciaal materiaal en de delta T tussen spiraal en oppervlak is klein, waardoor oppervlaktetemperaturen tot +1000°C mogelijk zijn.
  – De wandikte van de high flux elementen is groter waardoor de weerstand tegen corrosie beter is en de elementen minder snel doorbuigen.
  – Er zijn meerdere verwarmingsdraden in een element verwerkt.
  – Hoge buigsterkte en schokbestendigheid, zelfs tijdens verwarming. Als gevolg van de hoge wattbelasting kan er compact gebouwd worden.
 • Door de compacte bouw gaat het medium met een hoge snelheid door het doorstroomhuis, waardoor de opwarming van de buitenwand veel geringer is dan bij gebruik van conventionele buiselementen. Dit kan grote voordelen hebben bij de bouw van bijv. explosieveilige doorstroomheaters, waarbij lage oppervlaktetemperaturen van belang zijn om binnen een bepaalde temperatuurklasse (T1 t/m T6) te blijven.
 • Een high flux heater heeft t.o.v. een heater met buiselementen bij hetzelfde vermogen een kleiner inwendig volume. Er is relatief weinig medium in contact met een relatief groot verwarmd oppervlak. Hierdoor is de responstijd tussen temperatuurmeting aan de uitlaatzijde en temperatuurverandering van het element door de vermogensregeling (bijv. thyristor) zeer klein.
 • Een groot voordeel van die kleine inhoud is dat vaak geleverd kan worden conform PED onder “goed vakmanschap”, terwijl men met buiselementen bij een identiek vermogen, op een heater uitkomt waarbij een “dure” NoBo aan te pas moet komen, omdat men aan categorie II, III of IV moet voldoen.
 • Door de lage oppervlakte temperatuur van het doorstroomhuis is bij explosieveilige toepassingen temperatuurklasse T6 (85°C) mogelijk. Hierdoor is het niet nodig om grote heaters of zelfs meerder heaters toe te passen om zodoende een lage oppervlaktetemperatuur te kunnen waarborgen.
 • Als gevolg van met name de compacte bouwwijze is een high flux heater in sommige configuraties goedkoper dan heaters bestaande uit buiselementen.

We leveren ook de regelpanelen voor deze heaters.


Heeft u een vraag over onze Explosieveilige High Flux Heaters? Neem gerust contact met ons op.

Contact

  Brochure aanvragen

   Vul uw gegevens in om toegang te krijgen tot onze brochure downloads

   Bel mij terug

    Offerte Aanvraag